Boekentips van Daphne
”Ieder vogelboek van Stephen Moss is een cadeautje. Fascinerende, leerzame verhalen met een persoonlijk tintje, prachtig vormgegeven met vintage afbeeldingen en toepasselijke literaire quotes.” De kenmerkende roep en nachtelijke gewoonten van de uil spreken al eeuwen tot de verbeelding en zijn een bron van bijgeloof, volksverhalen en mythen. Uilen leven al duizenden jaren samen met…
”Stap in de wereld van Jan zonder Vrees en Filips de Stoute, van de gebroeders Maelwael en van Lymborch en kijk om een hoekje, stap op een tegel, rammel aan een luik. Bart van Loo is een begenadigd reisgids en voert ons langs plekken waar we als een soort tijdreizigers zo dicht bij de Bourgondische…
”Een valse inquisiteur, een zingende begijn, een dappere monnik, een bereisde prior, meester Eckhart: een kleurrijke stoet personages verlucht dit spannende, mystieke detectiveverhaal met de pest alomtegenwoordig op de achtergrond.” 1348. De pest raast door Europa. 1367. Twee jonge dominicaner monniken vertrekken vanuit hun klooster in de Languedoc naar Toulouse om kostbaar perkament te…
”Nederland krabbelde in de tweede helft van de 19e eeuw voorzichtig op uit het dal van stedelijke verkrotting, moedeloosheid en vuil. Een wirwar aan overheidsmaatregelen zag in die tijd het licht. Van wegen tot drinkwater, alles werd aangepakt. Auke van der Woud pakt op zijn kenmerkende diepgaande wijze de Nederlandse steden aan. Een indrukwekkende…
Boekentip van Daphne: ‘In Schotland is een eiland pas een eiland wanneer er genoeg gras op groeit om er één schaap gedurende een jaar op te laten grazen.’ Adwin de Kluyver deelt een schat aan interessante, soms tragische, maar voornamelijk bizarre verhalen over bijzondere eilanden. Zeer onderhoudend leesvoer, maak je op voor een serie serieuze…
Boekentip van Daphne: ‘Heerlijk boek over het Kasteel van Versailles en zijn bewoners. Op de Beeck schrijft op onderhoudende wijze over alle verbouwingen en verhuizingen in de loop der tijd, met de nadruk op de drie Lodewijken XIV, XV en XVI. We lezen bijvoorbeeld over technische problemen rondom de watervoorziening in de tuinen of over…
Boekentip van Daphne: ‘Dramatisch relaas over een schipbreuk voor de kust van West-Patagonië in de 18e eeuw. Stormen, muiterij, moord, verraad, ziekte, redding: dit verhaal heeft het allemaal. een waargebeurd avontuur.’ Op 28 januari 1742 spoelde een bouwvallig schip aan op de kust van Brazilië. In het ruim bevonden zich dertig uitgemergelde mannen, overlevenden van…
Boekentip van Daphne: ‘Zeer persoonlijke, prachtig geschreven memoires over de invloed van kunst op het leven van de auteur. Tegelijkertijd is dit een liefdesverklaring aan de 17-eeuwse schilderkunst en Carel Fabritius in het bijzonder.’ Delft, 12 oktober 1654. Carel Fabritius is aan het werk in zijn atelier als de Delftse binnenstad wordt opgeschrikt door een…
Boekentip van Daphne: ‘Jonkheer George Reuchlin ging in 1912 ten onder met de Titanic. Hij was directeur van de Holland-Amerikalijn maar ook echtgenoot en vader. Deze vlot geschreven biografie van zowel Reuchlin als de trans-Atlantische stoomvaart zit bomvol details over het reilen en zeilen van de stoomvaartmaatschappijen maar ook over het privéleven van de Reichlins.…
Boekentip van Daphne: ‘Adelaars die politieke kleur bekennen, dodo’s met hun bijna mythische reputatie, vogels vervallen tot modeslachtoffer of aalscholveruitwerpselen die je multimiljonair kunnen maken. Stephen Moss verhaalt hoe de mens en vogels elkaars geschiedenis beïnvloeden en hoe vogels meestal het onderspit dolven. Behalve tijdens de Grote Emoe-oorlog van 1832, waar een staand leger werd…
Boekentip van Daphne: ‘Zanzibar was in de 19e eeuw de spil in de Oost-Afrikaanse slavenhandel naar het Midden-Oosten. We zien deze wereld door de ogen van John Kirk, die met Livingstone meereisde op zijn tweede expeditie en later consul werd van Zanzibar. Een meeslepend boek waarin de dubbele agenda van de Europese mogendheden centraal staat.…
Boekentip van Daphne: ‘Ik ben echt een David Quammen fangirl: hij heeft het talent om ingewikkelde materie helder en duidelijk uit de doeken te doen. Dit boek is niet anders: het gaat over de wetenschappelijke kant van Covid 19. We krijgen inzicht in de biologie van het virus en zijn evolutiegeschiedenis, het wetenschappelijke proces achter…
Boekentip van Daphne: ‘Toen de PTT in 1921 een vrouwenquotum invoerde was dat juist om minder vrouwen aan te nemen. Het was een rare eeuw waarin vrouwen vaak als tweederangs burgers werden weggezet. De omwenteling verhaalt over de strijd om vrouwenrechten in het Nederland van de 20e eeuw. Dit is leesvoer voor iedereen, want dit…
Boekentip van Daphne: ‘De Eerste Wereldoorlog, een grootschalige oorlog met vernietigend materieel, bracht ook nieuwe medische technieken voort in rap tempo. Vooral op het gebied van plastische chirurgie werden grote stappen gezet. Dit boek volgt de carrière van chirurg Harold Gillies, een pionier op dat gebied, maar ook gewonde soldaten en hun persoonlijke verhalen. Een…
Boekentip van Daphne: ‘In 2017 bleek uit een DNA-test van resten uit een krijgersgraf in Birka (Zweden) dat de daar rustende Vikingstrijder een vrouw was. Dat gegeven werd het uitgangspunt van dit boek. Steunend op historische bronnen, archeologische vondsten en Noorse mythen wordt een boeiend verhaal geweven over hoe het leven van een vrouwelijke Vikingkrijger…
Boekentip van Daphne: ‘Prachtig vormgegeven boek met heerlijk bizarre verhalen!’ Een prachtige literaire en visuele reis langs bijzondere vuurtorens op de meest unieke, afgelegen plekjes van de wereld Atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld is een unieke verzameling van meer dan dertig waargebeurde verhalen over vuurtorens, met prachtige, kleurrijke illustraties, bouwtekeningen en zeekaarten.…
Boekentip van Daphne: ‘Tijdens een kunstproject op de basisschool leerde ik dit schilderij kennen, ik was er als kind al enorm van onder de indruk. ‘Guernica’ werd geschilderd door Picasso voor de Wereldtentoonstelling van 1937 naar aanleiding van het bombardement op het Baskische stadje Gernika. Rob Hartmans schreef een interessant en allesomvattend boek over dit…
Boekentip van Daphne: ‘Spannend relaas over de eerste Belgische pool-expeditie die gedwongen werd te overwinteren op Antarctica. Zich baserend op logboeken, dagboeken en ooggetuigenverslagen schuwt de auteur niet ons een inkijkje te geven in de psyche van de opvarenden. Het is een avontuurlijk en dramatisch verhaal, van spanning en wanhoop maar ook enthousiasme en doorzettingsvermogen.…
Boekentip van Daphne: ‘Ferdinand Columbus, de zoon van, besteedde zijn leven trachtend alle kennis van de wereld te verzamelen, te ordenen en te ontsluiten als een soort zoekmachine avant la lettre. Erudiete biografie over een bijzondere man.’ Uitgeroepen tot beste non-fictieboek van het jaar door The Spectator, New Statesman, History Today en The Financial Times De gezonken verzameling van Ferdinand…
Boekentip van Daphne: ‘Termietenkoninginnen kunnen minstens 50 jaar oud worden, het record van wandelende takken copulatie is 79 dagen en er bestaat een Thaise schildwants die op Elvis lijkt. De insectenwereld is eindelijk fascinerend en Dave Goulson is de perfecte persoon om ons daarop te wijzen. Helaas gaat het slecht met de insecten. Goulson schrijft…
Boekentip van Daphne: ‘Een zoektocht naar de vrouwen in haar Nederlands-Indische stamboom brengt Suze Zijlstra 10 generaties terug in de tijd. Historische feiten en aannames worden verweven tot een zeer persoonlijke en boeiende familiegeschiedenis waarin vrouwenlevens centraal staan.’ In De voormoeders werpt historicus Suze Zijlstra nieuw licht op de sociale, economische en culturele sleutelrol die Europees-Aziatische vrouwen…
Boekentip van Daphne: ‘Het uitgebreide verhaal van een spectaculaire ontsnappingspoging van Oost- naar West-Berlijn, belicht van alle kanten en verteld met verve. Zeer onderhoudende en soms bloedstollend spannende non-fictie om in één ruk uit te lezen.’ Een uiterst actuele ode aan de veerkracht en verbeeldingskracht van mensen die uit elkaar worden gedreven, in een tijd…
Boekentip van Daphne: ‘Ik ben echt fan van de vogelbio’s van Stephen Moss. Ook ‘De zwaluw’ is weer een prachtig uitgegeven boekje met mooie vintage afbeeldingen en literaire quotes maar bovenal geschreven met veel kennis over en liefde voor de boerenzwaluw. Veel van geleerd.’ De zwaluw van Stephen Moss is het nieuwe boek van de geliefdste…
Boekentip van Daphne: ‘Spectaculaire, meeslepende, literaire vertelkunst met een hoofdpersoon die onder je huid gaat zitten. Ik denk nog vaak aan Madoc.’ Na een storm in het jaar 1196 halen kustvissers een kleuter uit de branding. Die blijkt de enige overlevende van een schipbreuk te zijn. De jongen, vermoedelijk een koningskind, brengt zijn jeugdjaren door…
Boekentip van Daphne: ‘Op dit boek zat ik echt te wachten! Sinds mijn kindertijd las ik ‘Het Achterhuis’ minstens 10 keer. Ondanks dat we allemaal weten dat het tragisch afliep met de bewoners was het einde altijd in nevelen gehuld. Gedegen onderzoek in combinatie met ooggetuigenverslagen en goed doordachte aannames brengen daar nu verandering in.…
Boekentip van Daphne: ‘Speuren naar het verleden van je familie is populair. Neem de programma’s erover op tv of de populariteit van genealogiewebsites. Het liefst ontdek je natuurlijk iets spectaculairs in je bloedlijn. Dat overkwam de auteurs van dit boek. Een voorouder die naar Amerika trok en daar een beruchte postkoetsovervaller werd maar zijn leven…
Boekentip van Daphne: ‘We weten allemaal dat je aan jaarringen de leeftijd van een boom kunt aflezen, maar de wereld achter de dendrochronologie is gigantisch. Van klimaatgeschiedenis tot archeologie of zelfs de geschiedenis van de mensheid, de toepassingen zijn eindeloos. Fascinerend staaltje populaire geschiedenis.’ Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je…
Boekentip van Daphne: ‘In 1999 las ik een krantenartikel over de ontdekking van de Vrouw Maria in de Oostzee. Een schip uit de 18e eeuw vol Hollandse meesters, dat sprak tot de verbeelding! Dit boek verhaalt over de vondst en het onderzoek naar het schip dat er nog steeds ligt, maar ook over de…
Boekentip van Daphne: ‘Innemend portret van de vier zusters Olivier, die zich niet wilden conformeren aan wat de maatschappij van hen verwachtte. Schetst een diepgaand beeld van het gegoede progressieve milieu in het Engeland van de eerste helft van de 20e eeuw.’ Van jongs af aan vielen de zusjes Olivier op: geëmancipeerd, aantrekkelijk, vastberaden en…
Boekentip van Daphne: ‘Rond het jaar 1000 was de wereld al verbazingwekkend klein. Mooi overzicht van vroege globalisering; onder andere over de Vikingen in Amerika en zeevaarders uit Azië en het Midden-Oosten die al 1000 jaar vóór de Europeanen de oceanen bevoeren.’ Het zou allemaal begonnen zijn toen Columbus in 1492 met drie schepen koers…
Boekentip van Daphne: ‘Paaseiland spreekt tot ieders verbeelding: zo afgelegen maar toch al zo vroeg gekoloniseerd, en natuurlijk vooral bekend door haar immense beelden. Jan Boersema schreef een uitgebreide geschiedenis van het eiland en probeert tegelijkertijd de de hedendaagse opvatting over de ineenstorting van haar cultuur te nuanceren. Een interessant boek!’ Jan Boersema doet in…
Boekentip van Daphne: ‘Zoönose, hoe dodelijke ziekten van dier naar mens overspringen. Mijn favoriete populair-wetenschappelijke boek aller tijden. Davis Quammen schrijft over zoönosen en weet op een heldere manier soms ingewikkeldematerie toegankelijk te maken. Opnieuw uitgegeven want zeer actueel.’ De wereld houdt zijn adem in. Het nieuwe coronavirus (sars-CoV-2), dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt,…
Boekentip van Daphne: ‘Fascinerende studie naar het leven van adellijke vrouwen in het stift van Thorn in de 18e eeuw. Met vriendinnen en vrouwelijke familieleden in andere stiften vormden de stiftdames van Thorn een gigantisch vrouwelijk netwerk dat heel Europa omspande. Het religieuze aspect was voor de meeste dames ondergeschikt aan het sociale leven, en…
Boekentip van Daphne: ‘Door ontdekkingsreizen naar Afrika, Azië en Amerika in de 15e en 16e eeuw werden Europese ogen geopend voor een tot dan toe onbekende wereld. Aan de hand van originele reisverhalen en contemporaine beschrijvingen van verre, geheimzinnige volkeren wordt in dit prachtig geïllustreerde boek verhaald over dit veranderde wereldbeeld.’ Tussen 1400 en 1600…
Boekentip van Daphne: ‘De ontstaansgeschiedenis van de mensheid is zowel op vanzelfsprekende als zeer onverwachte manieren gelinkt aan geologische en klimatologische processen. Voor de lezer die wil weten wat platentektoniek en democratie met elkaar te maken hebben, of miljoenen jaren geleden verdwenen wouden met het stemgedrag van de Britten. Een interessante kijk op onze geschiedenis!’…
Boekentip van Daphne: ‘Het winterkoninkje is, evenals het eerder verschenen Roodborstje, een juweeltje. Prachtig vormgegeven, met mooie literaire fragmenten, vintage afbeeldingen en interessante verhalen over het leven van dit kleine vogeltje van maand tot maand. Cadeautip voor de vogelliefhebber!’ Het winterkoninkje is de opvolger van Stephen Moss’ alom bejubelde vogelklassieker Het roodborstje. Een heerlijk lees-, kijk- en bladerboek vol schilderijen,…
Boekentip van Daphne: ‘Dave Goulson heeft weer een inspirerend en vermakelijk boek afgeleverd, dit keer over wat er zich eigenlijk afspeelt in je eigen tuin. Interessante wetenswaardigheden over motten, oorwormen en bijen passeren de revue, afgewisseld met fascinerende feiten over bv. tot zelfmoordterrorist geëvolueerde mieren en de grootste worm van het V.K.: ‘Dave’. Ondertussen…
Boekentip van Daphne: ‘Door de bewaard gebleven briefwisseling tussen een boer uit de Bommelerwaard en zijn zoon in Leiden kunnen we een zeldzaam kijkje nemen op het platteland van de 17e en 18e eeuw. Een levendig verhaal over alledaagse zaken als huwelijk en erfenissen, arbeid en handel, familiebanden en geloofsovertuigingen, gekibbel en gekonkel!’ De gedachten…
Boekentip van Daphne: ‘Fascinerend boek over de geschiedenis van het onderzoek naar erfelijkheid. Zimmer neemt je bij de hand en loodst je op toegankelijke wijze door een woud van theorieën en ontdekkingen op het gebied van genetica. Zeer interessant!’ Je ogen heb je van je vader. Je lach van je moeder. Maar waarom verschillen…
Boekentip van Daphne: ‘De bijzondere, beeldend beschreven avonturen van Robert Macfarlane in de wereld onder onze voeten. Hij bezocht grottenstelsels, ondergrondse laboratoria en p[slagplaatsen en struinde met catafielen door de catacomben van Parijs. Hij bestudeerde het geheugen van de ijskap en ondergrondse netwerken van bomen. De reisverhalen zijn verweven met de mythologie van de…
Boekentip van Daphne: ‘Een smaakvol vormgegeven chronologisch overzicht van 6 eeuwen kunstgeschiedenis, samengevat in 300 “Nederlandse” kunstwerken uit musea in het hele land. Ook Tilburg heeft een plek verworven, uiteraard met verschillende werken in Museum de Pont én met het Draaiend huis op de Hasseltrotonde.’ Het grote Nederlandse kunst boek biedt een overzicht van…
Boekentip van Daphne: ‘Uitgebreid verslag van de nucleaire ambities van de Sovjet Unie sinds de jaren 50, de bouw van de kerncentrale van Tsjernobyl en atomgrad Pripjat, de ramp in 1986 en de nasleep. Angstaanjagend is vooral de aanpak van de ramp, geplaagd door incompetentie, besluiteloosheid, en een misselijkmakend staaltje ontkenning.’ ‘Nacht in Tsjernobyl’ van…
Boekentip van Daphne: ‘Bart van Loo is een groot verhalenverteller. Filips de Stoute, Jan zonder Vrees, Filips de Goede, Karel de Stoute en hun bekende en minder bekende tijdgenoten komen tot leven in dit meesterlijke epos over het Bourgondische rijk. Politiek, kunst, oorlog, familiebanden, geloof: alle facetten komen aan bod, verteld met verve en…
Boekentip van Daphne ‘Interessante en vermakelijke paleoantropologische soap over Westerman’s zoektocht naar het wezen van de mens. “We zijn gedoemd te blijven herzien wat we weten”. Gelukkig.’ Allemaal slaan we verwoed met onze staart op het water, maar anders dan de walvis menen wij mensen dat ons spetteren ertoe doet. September 2003. In een…
Boekentip van Daphne ‘Een prachtig geschreven kijkje in het leven van een roodborstje, opgetekend van maand tot maand en vol verrassende wetenswaardigheden. Smaakvol vormgegeven en gelardeerd met vintage afbeeldingen en literaire roodborsthoogstandjes. Wel gericht op Groot-Brittannië maar een uitermate geschikt cadeau voor alle liefhebbers van het roodborstje. En wie is dat nou niet?’ Stephen…
‘Interessant boek over de culturele geschiedenis van en onze eeuwenoude haat-liefdeverhouding met melk en afgeleide etenswaren. Met 126 vooral vintage recepten!’ – Daphne. Milk! – Mark Kurlansky Meer boekentips van Daphne
‘Prachtig tijdsbeeld van Europa eind 19e/begin 20e eeuw. Een intieme kijk op koningshuizen in een veranderende wereld met ‘Grandmama Queen’ Victoria in de hoofdrol, die minder invloed op haar eigenwijze afstammelingen had dan we denken.’ -Tip van Daphne. In de late negentiende eeuw had koningin Victoria meer dan dertig levende kleinkinderen. Om de macht…
Boekentip van Daphne ‘Rome: 7 heuvels, 7 plunderingen. Een originele kijk op de geschiedenis van Rome aan de hand van de grootste plunderingen uit haar historie door achtereenvolgens de Galliërs, Goten, Normandiërs, Spanjaarden, Fransen en Nazi’s. Verhalende ‘biografie’ met fijne kaartjes.’ In Rome is de geschiedenis van de stad overal aanwezig. De bezoeker loopt…
‘Geschiedenis en wetenschap komen samen in dit geweldige boek over onze genen. Van de oorsprong en evolutie van de mens naar een kritisch kijkje in ons DNA. Allerlei populaire misvattingen over genetica worden besproken en onderuit gehaald. We hebben minder genen dan een banaan maar gelukkig kunnen we lezen. Een aanrader!’ – Daphne. Een…
‘Honderd jaar geleden werd de wereld getroffen door een griepepidemie die zijn weerga niet kende, met tientallen miljoenen slachtoffers als gevolg. Dit boek verhaalt over het virus, zijn voorgangers en de gevolgen ervan. Zeer interessante, mondiale geschiedenis met oog voor detail en zeker niet alleen op het westen gericht.’ – Daphne. Hoe de pandemie…
‘De strafkolonie’ is het laatste deel uit de vierdelige serie van Wil Schackmann over de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid in het 19de-eeuwse Drenthe en Overijssel . Eerder schreef hij ‘De proefkolonie’ (over Frederiksoord), ‘De bedelaarskolonie’ (over de Ommerschans) en ‘De kinderkolonie’ (over de opvang van wezen in Veenhuizen). Schackmann deed uitgebreid onderzoek naar…
Rembrandts portret van een jonge man – Jan Six. Toen het oog van kunsthandelaar Jan Six op het Portret van een jonge man in een veilingcatalogus van Christie’s viel, wist hij meteen dat het niet een werk uit ‘the circle of Rembrandt’ was, maar dat de meester het zélf had geschilderd. De laatste keer dat…
‘Dave Goulsen schreef al eerder een geweldig boek over alles wat je wilde weten over hommels: Een verhaal met een angel. In De vlucht van de hommel gaat hij de wereld over op zoek naar (zeldzame) hommels. Naast een enthousiast reisverhaal is dit ook een pleidooi voor biodiversiteit, omdat we dit pluizige beestje zeker niet…